top of page
Skribentens bildOla Rockberg

En Extrem Skidfabrik i Åre



Åre skidfabrik har vuxit fram till en tydlig och stabil aktör på skidmarknaden sedan starten 1981. Nu har namnet på företaget börjat bli så etablerat att flera personer har glömt bort att Åre Skidfabrik egentligen började med att bygga snowboards i ett garage hemma hos grundarna och ägarna Stefan Cederberg och Patrik Söderlund.


Åre Skidlärarutbildning på studiebesök 2001

Tack vare Åre Skidfabrik har eleverna på Åre Skidlärarutbildning under många år haft möjligheten att se hur man bygger skidor och brädor. Året är 2001 och Reine Barkered (världsmästare freeride 2012) tittar nyfiket på en snowboard och lyssnar på när Stefan berättar om snowboards från Extrem.


Stefan och Patrik har alltid haft en välkomnande attityd och de har gladeligen visat många besökare runt i fabriken och berättat om träkärnor, metallager i skidorna och andra byggfinesser. Det har aldrig gått att ta fel på entusiasmen som alltid funnits hos grabbarna. De har likt två glada skolpojkar oförtrutet berättat om olika kombinationer av träslag, vinklar på kanter, nya maskiner i fabriken och diverse limsorter. En entusiasm och framåtanda som också fått dom att vinna ett stort antal priser i skidtidningar och på mässor genom åren. Atmosfären i fabriken har präglats av en kombination av klassisk fritidsgård, uppfinnarverkstad och en ingenjörsvision om att skapa en seriös industri i Jämtland.



Håkan Estensson

Håkan Estensson är en välkänd karaktär som alltid står med en stor snus inne och ser fundersam ut när man kommer in i fabriken. Håkan har jobbat i fabriken i 25 år och tillsammans med Patrik har de nog bytt ut varenda skruv som finns i maskinparken. I dag när jag kommer in med kameran i handen står Håkan och mumlar nåt samtidigt som han snyggt och prydligt sorterar ett dussin bultar som han skruvat loss från en maskin. Håkan vinkar glatt när han ser mig och dyker sedan in i maskinen igen. Patrik kommer gående med en seriös min och de båda ställer sig och mäter ett stort stycke metall som de skruvat loss. Det är fascinerade att se hur de lägger pannorna i veck och tillsammans funderar på hur de ska få ihop maskineriet. Det märks att det inte är första gången de löser ett tekniskt problem. Efter lite mätande och pillrande går Patrik bort till en dator och programmerar den med en ritning som sedan ska bygga en ny del till metallstycket de har skruvat loss. Eftersom Åre Skidfabrik är den enda fabriken i sitt slag i Sverige finns det egentligen ingen annan de kan fråga om råd när de ska bygga eller laga. Det gäller att komma på lösningarna på egen hand. Det är imponerande att se.



Håkan och Patrik lägger pannorna i veck

Genom årens lopp har Patrik och Stefan kamperat ihop i fabriken, i butiker de haft, på skidtester, på mässor både nationellt och internationellt och i olika företagskonstellationer. Det har varit en fantastisk resa. I år är det 40 år sedan starten och Stefan avslöjar att det kommer att hända nåt under hösten 2021 där de ska fira framgångarna.


Patrik och Stefan skruvar bindningar på skidtest i Sälen 2013


Åre Skidfabrik har tillverkat skidor åt företag som velat ha en uppsättning specialtillverkade skidor med egen logotype. Här tillverkas skidor åt Skistar Åres guider och skidlärare för ett koncept som då hette Skistar Experience. Året var 2011.


Bilderna nedan är från 2009. En fabrik som då var betydligt mörkare och trängre än den som finns på plats idag.




Idag är Åre Skidfabriks affärsidé att samla ihop ett antal exklusiva skidmärken under samma tak och med hjälp av den moderna maskinpark de har kunna erbjuda bra byggda skidor. Förutom det egna skidmärket Extrem bygger de fyra andra skidmärken. Sedan den senaste utbyggnaden av fabriken, som precis blev klar, har de nu ca 1300 kvadratmeters yta och en mycket modern maskinpark. Idag är det luftigt och ljust i fabriken och de senaste utrymmena har gjort att de kunnat effektivisera logistiken markant. Det syns att arbetsflödet flyter på bättre och de som arbetar där rör sig vant mellan maskiner och olika rum.




Modern och datoriserad maskinpark

Även om det är många moderna maskiner i fabriken måste man komma ihåg att bygga skidor är ett hantverk. Det ställer krav på de som bygger att de vet vad de gör. Det är många olika lager material som ska passas ihop i ett par skidor. Inte ens de stora skidfabrikerna på kontinenten har rationaliserat bort hantverksjobbet. Även de största skidfabrikerna måste förlita sig på yrkesskickligheten hos de som faktiskt bygger skidorna. När man studerar de som sätter ihop skidorna syns det tydligt hur koncentrerade de är och att de måste vara noga med alla detaljer som ska in i skidorna. Det är fortfarande många manuella arbetsplatser i fabriken och de som jobbar där måste veta hur de ska kombinera det manuella hantverket med de moderna datoriserade maskinerna.




Jesper Swanström gick Åre Skidlärarutbildning för ett par år sedan. Han var målmedveten under sin utbildningstid och kontaktade Åre Skidfabrik för att göra praktik där tidigt under utbildningen så han kunde lära sig att bygga skidor. Sedan utbildningen har han jobbat som skidbyggare. Idag är han en av elva heltidsanställda som jobbar året runt på Åre Skidfabrik.



Patrik visar det nya rena lackeringsrummet

I och med den nya utbyggnaden skapades också en mer miljömedveten arbetsplats. Det borrades för bergvärme. Ett nytt lackeringsrum med speciell isolering byggdes. Hela fabriken fick ny ventilation med särskilda dörrar mellan avdelningarna som tar bort både ljud och lukt. Det tillkom också ett modernt teknikrum som styr hela verksamheten.



Utsikt över Åreskutan från fabriksgolvet

Nej, det är inte en tavla på väggen. Det är utsikten över Åreskutan från fabriken. En modern skidfabrik i Jämtlandsfjällen där man bygger skidor på förmiddagen och testar dom på Åreskutan efter lunch. Världsklass!




2011 en sommardag besökte jag grabbarna på fabriken. Då var det inte riktigt samma fart på skidbyggandet. Vi kunde i lugn och ro ta en fikapaus och prata skidåkning. Namnet Åre Skidfabrik hade precis blivit officiellt och skulle ta över namnet Extrem som företaget fram tills dess hade hetat. För att inte förvilla den lokala brevbäraren var de tvungna att ha båda namnen på brevlådan.




2011 står Stefan och blickar mot framtiden. Två stora kliv har tagits sedan dess i utvecklingen. Namnbytet och utbyggnaden har tillsammans tagit Åre skidfabrik till en ny dimension. Vad händer härnäst? Stefan svävar lite på svaret när jag undrar. Han avslöjar att pandemin gjort att de fått svårare att jobba internationellt och att det väckt tankar på att bli starkare på den svenska marknaden. Mer vill han inte avslöja just nu. Vi får troligtvis vänta och se vad grabbarna har för planer. Nu siktar vi på det 40-årsjubileum som kommer i höst!



Ola Rockberg, Campus Åre

834 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Åre Lärcentrum

Comments


bottom of page