Två dagar längdåkning i Björnen
Vi bytte ut de hårda plastskalen mot lite mjuka skor och tränade balansen på plattare underlag ett par dagar. Både skönt och nyttigt med lite omväxling. I Åre är det framförallt i Björnen och i Duved man åker längdåkning.
Jesper Johnsson från Åreguiderna visade oss vägen på de smala skidorna. Första dagen blev det klassiskt och dag två provade vi skateskidor. Jesper har ett förflutet som tränare för elitskidåkare inom längdåkning.
Även om Åre Skidlärarlinje fokuserar på alpin skidåkning känns det viktigt att våra elever får insikt i alla former av skidåkning. Längdåkning är en växande verksamhet på alla alpina skidorter. Utrustningen och själva handhavandet av grejerna har blivit mer lättillgängligt för gemene man de senaste åren. Bindningssystemen blir bättre och skidor som man inte behöver valla gör att skidhyror lättare kan tillhandahålla bra grejer till sina gäster. Idag vill många alpina skidåkare kombinera svängarna i backen med ett par rundor i längsspåret.
Finns det likheter i tekniken mellan alpin åkning och längdåkning? Japp, det går att dra paralleller. Både inom alpint och längd gäller det att åka på en skida i taget. Det handlar om att ha en god kroppsuppfattning och laborera med kroppens tyngdpunkt så den på ett smidigt sätt rör sig från skida till skida i ett dynamiskt mönster.
Inom alpin skidåkning pratar vi om att stå "mitt på foten" och ha en känsla för att korrigera kroppens läge med små delikata justeringar nere i foten. Det bygger mycket på en god känsla i foten där kontakten fot-pjäxa-skida jobbar som en helhet. Det är samma fenomen i längdåkning.
För att förstå längdåkningens roll i ett turistiskt sammanhang startade vi dag två inomhus i Åreguidernas lokaler. Där berättar Jesper om hur företaget synkar längdåkning och andra aktiviteter till den turistiska verksamheten. Vi får också en bra förståelse för vad som krävs i form av personal, utrustning och bokning för att kunna hantera längdåkning på ett kommersiellt plan. Här byter vi ut de klassiska skidorna mot kortare skateskidor som blir utmaningen denna dag.
Återigen utmanar vi balansen fast nu med lite kortare skidor, längre stavar och inget fäste på skidorna. Egentligen är det här inget nytt för en alpin skidåkare. Det är så här man tar sig fram på platt underlag med sina alpina skidor. Skating på en skida i taget.
Vi tycker det är viktigt att föra vidare det breda skidarvet. Skidåkning och friluftsliv är en livsstil i Jämtland och det är så mycket mer än att bara svänga höger och vänster i preparerade backar. Flera av våra elever väljer att slå ned sina bopålar i den jämtländska myllan och det är många gånger tack vare att de insett värdet av det breda utbudet av skid- och friluftsrelaterade aktiviteter som erbjuds i Jämtland.
Text & Foto: Ola Rockberg
Comments